ChokladglassHej vänner,

Vi har riktig högsommar hos oss, men lite arbete har jag fått gjort ändå. Som ni som känner mig vet älskar jag glass, och en dag som denna går det ju inte att låta bli. Jag lyckades motstå glassdisken i affären i alla fall, och det fick bli ett litet experiment hemma istället.

När man gör glass utan socker så blir den väldigt hård när man fryser den, men den borde bli mjukare med sprit i, men frågan är hur mycket som måste till. Glassen blev magiskt god, och jag kan absolut rekommendera detta som en efterrätt till icke-lchf-are. Om ni är bara lchf-are som ska äta kan det vara värt att prova en choklad utan socker. Jag använde Lindt 70% med 34% kolhydrater. Hela kalaset blev 42,5 gram kolhydrater på ungefär 6 dl glass. Jag tror också att den tål en högre kakaohalt, speciellt till LCHF-are. Vansinnigt gott var det i alla fall, även om det inte riktigt framgår av bilden.

Chokladglass

4 äggulor
4 dl vispgrädde
75 gram mörk choklad
1 msk Cointreau
4 msk sötströ

 

Gör så här:

Vispa äggulor och sötströ fluffigt. Vispa grädden, inte för hårt. Ha i Cointreaun i grädden. Vänd ihop smeten och ställ i kylen. Gärna dagen innan så den blir riktigt kall och får sätt sig lite. Om du är som jag och har äggen framme i vanliga fall, så ställ in dem i kylen några timmar innan, så är gulorna lättare att separera, och smeten blir kallare.
Smält chokladen i ett vattenbad eller micro.

Variant 1 med små klumpar av choklad i:
Sätt igång glassmaskinen och häll i allt utom 1/2 dl av äggsmeten i maskinen.
Häll i hälften av den smälta chokladen i maskinen.
Blanda 1/2 dl äggsmet i resten av chokladen, och rör den slät.
Häll i chokladsmeten i glassmaskinen. På detta sätt blir det små klumpar av choklad i glassen som jag tycker är väldigt mumsigt.

Om du vill ha en slät glass så gör så här istället:
Vänd ned 1/2 dl äggsmet i den smälta chokladen, och rör den slät. Upprepa. Vänd ned den släta chokladen i äggsmeten, och häll sedan hela härligheten i glassmaskinen.

Jag återkommer om hur den blev när den varit fryst ett tag. Dag 2: Det funkade jättebra, glassen gick att äta direkt från frysen.

Vill du testa någon av mina andra glassar?

Vaniljglass
Chokladglass med yoghurt och kakao
Snabbglass med hallon
Questbarglass

 

 

1 Comment

Comments are closed.