Hej vänner, jag är kluven. Det här med sötningsmedel. Ytterligare en rapport om en forskningsstudie som kommit fram till att sötningsmedel frigör insulin. Att hålla blodsockret i schack känns som en av grundstenarna i LCHF, och en teori som jag stödjer fullt ut, så hur kan det då vara ok med sötningsmedel? Ett annat problem med sötningsmedel är att du lurar dig själv att det är ok att äta sötsaker, eftersom det inte innehåller socker. Men om det triggar ditt sötsug genom att frigöra insulin så är det kanske inte en jättebra idé. Å andra sidan vill ju i alla fall inte jag ge upp fika för alltid. Jag får se var jag landar i denna fråga, jag får fundera lite till.

Under tiden går en glass med sötningsmedel och questbar i glassmaskinen. Jag köpte ett par stycken för att prova, men tyckte inte det var ett dugg gott. Dock har Åse, 56kilo har gjort en glass som ska smaka som Ben & Jerry cookie dow, så jag tänkte prova detta. Både glassen och Questbar-delen kommer från Åse, men från olika recept. Om du gillar Questbar kommer du att älska den här glassen, jag tycker fortfarande att sötningsmedlet slår igenom lite för mycket för min smak, men allt blir godare med glass på.

Börja med att dela en Questbar i fyra bitar, platta ut och baka i 200 grader i 5 minuter så det blir som kakor.

Gör sedan vaniljglassen:

Ingredienser
4 stora äggulor
4 dl vispgrädde
4 msk sötning, t ex sötströ
1 tsk vaniljpulver
1 questbar

Gör så här:
Vispa grädden, inte för hårt
Vispa äggulor och sötning fluffigt
Vispa ned grädden i äggsmeten och tillsätt vaniljpulver.
Kör i glassmaskin tills det är klart, jag körde smeten i c:a 50 minuter i min maskin. Hacka questbaren i bitar och häll i den glassmaskinen och låt den blanda i ”kakbitarna.” Om du inte har någon glassmaskin, lägg smeten i en plastbunke i frysen i minst fyra timmar, rör om varje timme.

 

1 Comment

Comments are closed.