Ceasarsallad

Hej vänner,

Vilket härligt väder vi har här på östkusten, i alla fall om man håller sig i lä, det blåser! Jag gick en liten promenad till biblioteket och lämnade tillbaka Gentlemen av Klas Östergren. Ungefär en gång per månad träffas vi ett gäng tjejer och äter soppa och diskuterar en bok som har läst, hur trevligt som helst. Denna gång hade vi läst Gentlemen, men vi kom fram till att det nog mest var en bok för män. Inte så att den var dålig, men ingen av oss blev riktigt gripen av den, och ingen av oss hade läst ut den.

När jag kom hem rensade jag kylen lite, jag hade grönsaker kvar sedan mellomyset igår och den helstekta kycklingen tidigare i veckan, så jag gjorde ceasarsallad, perfekt vårmat.

Ceasardressing

1/2 klyfta vitlök
3 sardeller
1/2 dl riven parmesanost
0,25 dl citronsaft (en halv ekologisk)
0,75 dl olivolja
2 msk creme fraiche
salt och peppar

Gör så här:

Krossa sardeller och vitlök i en mortel tills det blir en gegga. Blanda med övriga ingredienser i en hög skål och mixa med en stavmixer, jag hade bägaren som hör till stavmixern. Smaka av med salt och peppar. Jag tyckte min dressing blev lite tjock, så jag spädde med vatten till lagom konsistens.

Krutonger

Jag gillar brödkrutonger i min sallad, men det är såklart frivilligt. Jag gjorde så här:

Dela en skiva formfranska i tärningar. Stek i vitlökssmör (eller smör med vitlök i) på medelstark värme. Snåla inte med smöret, och se till att inte bränna vitlöken. Lägg upp på en bit hushållspapper och låt rinna av.

Gör salladen på det du gillar, jag hade kyckling, bacon, parmesanost, gurka, champinjoner, tomat, purjolök och Cosmopolitan sallad. Har du tillgång till det så är det trevligt med olika sorters sallad. Cosmopolitan är också bra att ha till tacos, istället för tortillas.