Kålpudding

Hej vänner,

Tillbaka från en skön promenad med min syster, tredje dagen i rad som jag kommit ut och promenerat, så jag känner mig nöjd med mig själv. Jag sitter ju oftast framför datorn annars, så det är skönt att röra lite på sig under dagen. Idag har jag lagat kålpudding. Jag äter den med bara sås och lingonsylt, men vill man kan man ju t ex ha broccoli till.

Kålpudding, 4-6 portioner

500 gr blandfärs
1 dl grädde
1 st ägg
200 gr keso, avrunnen
2 msk kalvfond
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

1 halvt stort vitkålshuvud
1 gul lök
smör att steka i
3 msk oxfond
2 dl vatten
2 dl grädde

Såsen:
2 dl spad från kålpuddingen
3 dl grädde
soja, salt och peppar

Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda ingredienserna till färsen. Skär ner vitkålen i mindre bitar, finhacka löken.
Stek vitkålen och löken mjuka i smör.
Blanda ihop färssmet och hälften av det stekta kålfräset.
Bred ut allt jämnt i en långpanna och fördela resten av den stekta kålen ovanpå.
Koka upp vatten och grädde med fond, häll över kålpuddingen.
Grädda i 175 grader i ca 45 minuter.
Häll av ca 2 dl från formen och koka upp med lite grädde och soja.
Låt reducera lite. Smaka av med salt och vitpeppar och lite kalvfond.

Servera med lite osockrad lingonsylt.

Receptet kommer från 56kilo