Limepaj

LimepajHej vänner och mammor,

Idag är mors dag, så jag bakade en kaka till mor. Egentligen bakade jag den igår, så fick den frysa över natten. Receptet kommer från lesscarbs, men hon kallar den pappas fräscha tårta.

Till 1 paj 24 cm eller fyra mindre formar:

  • 1 äggvita
  • 70 gram kokosflingor*
  • 70 gram mandelmjöl*
  • 1 msk kokosmjöl
  • 1/2 tsk lakritspulver (endast för sötman, lakritssmaken märks inte, men detta går att uteslutas/ersättas med annan sötning som sötströ eller liknande)
  • 50 gram smör, kallt

* Motsvarar 11 msk, alltså drygt 1,5 dl.

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Vispa äggvitan bubblig.
  3. Blanda ner resten av ingredienserna till en sammanhängande deg.
  4. Tryck ut i vald form, en större eller några mindre. Frys skalet ca 10 minuter. Detta för att det inte ska sjunka ner och tappa formen.
  5. Grädda det större pajskalet upp mot 25 minuter (svårt att säga exakt eftersom alla ugnar är olika, det ska såklart inte börja bli bränt) De mindre cirka 15-18 minuter.
  6. Låt svalna, fyll med valfri fyllning. Nedan finns ett förslag på användningsområde.

Till en tårta 24 cm:

  • 1 sats pajskal enligt ovan
  • 4 dl grädde
  • 4 ekologiska lime, saft och skal
  • 3 msk sötning (jag använder sötströ)
  • 3 äggulor

Gör så här:

  1. Följ receptet för pajskalet. Låt svalna helt.
  2. Vispa grädden hårt.
  3. Tvätta limen noga, riv skalet och pressa ut saften ner i en liten skål.
  4. Blanda limesaft och sötning tills sötningen löst sig.
  5. Separera äggulorna och spara vitorna i en burk.
  6. Blanda samman grädden, äggulorna, och limeblandningen och häll ner i pajskalet
  7. Ställ in i frysen minst fyra timmar. Ta fram minst 30 minuter före servering. Toppa gärna med färska bär.
  8. Jag frös den över natten, och det tog åtminstone en timme innan den var tillräckligt mjuk för att skära upp.

Pajen gick hem, och jag tyckte också att den var god, men den var lite för syrlig för min smak, det gick åt en hel del jordgubbar. Ett tips är att börja med två lime och sedan smaka av fyllningen. Jag hade dessutom en extra matsked sötning.