Västerbottenpaj

Västerbottenpaj
Äntligen måndag! Varför inte ha kräftskiva? Jag tog med mig västerbottenpaj med kantarellstuvning, och till efterrätt blev det maränger med hallon och grädde. När man gör stuvning och såser med bara grädde är det väldigt lätt att de skär sig när man värmer dem, och det är ju inte så roligt när man är på kalas, så jag tog med svamp och grädde och gjorde själva stuvningen på plats. Väldigt gott alltihop.

Västerbottenpaj

Pajdeg
3 dl mandelmjöl
1/2 dl skalade sesamfrön
1 msk fiberhusk
1/2 tsk salt
40 g smör
1 ägg
Mixa mandelmjöl och sesamfrön i en matberedare. Blanda ned övriga ingredienser och kör till en deg.
Låt vila i kylskåp i ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader
Tryck ut degen i en pajform
Nagga botten med en gaffel och förgrädda i ca 8 minuter tills det får lite färg.

Fyllning:
4 äggulor
2 dl vispgrädde
2 dl mjölk
200 g riven västerbottenost
1 gul lök
Salt, peppar och lite muskotnöt (kan uteslutas)

Gör pajdegen. Tryck ut den i en pajform och förgrädda i c:a 8 minuter. Stek löken och lägg den i botten av pajskalet.
Vispa ihop äggulor, grädde och mjölk. Krydda efter smak.
Lägg i osten i pajskalet och häll över äggstanningen. Grädda i 200 grader c:a 35 minuter tills pajen fått färg.