Hej vänner,
Idag är det våffeldagen, så jag tänkte tipsa om mina våffelrecept. Våfflor kan göras på många sätt, och kan ätas som lunch eller som efterrätt med något sötare på.
Frasvåfflor
Det här receptet gav de frasigaste lchf-våfflorna jag provat, men såklart blir de inte lika frasiga som med vetemjöl.
Våfflor, 3 st
1 dl mandelmjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk fiberhusk
1/2 tsk salt
1 dl vatten
30 g kokosolja eller smör ( jag tog hälften av varje)
2 ägg
Smör till järnet
Gör så här:
Smält fettet
Blanda de torra ingredienserna.
Vispa ned vattnet.
Vispa ned ägg och det smälta fettet.
Grädda i våffeljärn
Våfflor utan mandelmjöl
Om du inte gillar mandelmjöl kan du prova detta recept, som jag tycker ger godare smak:
Våfflor
– 3 stycken
2 ägg
1 dl grädde
1 tsk fiberhusk
1/2 tsk bakpulver
1 krm salt
Vispa ihop alla ingredienserna i en bunke och låt svälla 5 minuter. Grädda i ett våffeljärn
Kantarellstuvning
1 liten burk kantareller 184 g varav kantareller 110 g
1 liten charlottenlök
2-3 dl vispgrädde
salt och svartpeppar
ev 1 tesked kantarellfond
Lägg kantarellerna i en stekpanna på medelvärme och låt en del av vattnet ånga bort. Om du har för varm panna kommer de att hoppa ur stekpannan.
Lägg i en klick smör och charlottenlöken, bryn en liten stund.
Häll på grädde, lite i taget och låt koka in.
Häll i kantarellfond och smaka av med salt och peppar. Tänk på att det är salt i fonden, så häll i den först och smaka innan du saltar.
Fyll på med grädde tills det blir en lagom stuvning.
Striktare våffla utan mejerier
Om du vill ha din våffla ännu striktare kan du göra våfflor på langossmet, men langosen blir lite fluffigare i ugnen. Det är ju mejerier i skagenröran, så om du vill ha mejerifritt hoppar du bara över crème fraiche
Langos
2 ägg
2 msk majonnäs
2 dl riven ost, gärna Västerbotten
Rör ihop allt och grädda i våffeljärn.
Skagenröra
50 gram räkor
2 msk majonnäs
2 msk créme fraiche
1 tsk fryst dill (eller färsk såklart, har du färsk kan du ta lite mer)