Mandelmjölk

Hej vänner,

Vilket härligt vårväder vi har, man vaknar liksom ur vinterdvalan och får ny energi när solen visar sig. Det får bli en promenad runt Åbackarna här i Norrköping lite senare.

I dag provade jag att göra mandelmjölk, Åse från 56kilo pratade ju om det i Nyhetsmorgon när hon var med där, och det finns även med i hennes senaste bok Ät och njut som ett förslag på frukost. Jag gjorde utan dadlar, man kunde göra vilket som enligt receptet, men jag kommer inte att dricka det till frukost som den är. Å andra sidan dricker jag inte komjölk som den är till frukost heller.

Jag använde min mandelmjölk till att göra chiapudding, den står och sväller i kylen ny, så jag återkommer med recension av chiapuddingen imorgon.

Mandelmjölk
1,5 dl mandel (100 gram)
5 dl vatten
0,5 tsk vaniljpulver
en liten nypa havssalt eller himalayasalt

Gör så här:
1. Lägg mandlarna i blöt i minst 6-8 timmar, helst minst 24 timmar så mandlarna groddas. Detta ger en godare och ner näringstät mandelmjölk.
2. Sila bort vattner och skölj noga.
3. Ta bort skalet (jag använde skållade mandlar eftersom jag hade det hemma)
4. Mixa mandlarna med vattnet, och eventuellt 2 medjooldadlar.
5. Sila mandelmjölken genom en silduk eller nylonstrumpa. I boken står det att man kan använda en nötmjölkspåse, men jag vet inte vad det är, en silduk går säkert bra. Jag försökte med ett kaffefilter, men det gick inte, det rann inte igenom, så jag använde en nylonstrumpa.
6. Smaksätt med vaniljpulver och salt. Förvara i kylskåpet upp till tre dagar. Använd istället för vanlig mjölk.

Näringsvärden per dl:

24 kcal
1 g protein
1 g fett
3 g kolhydrater