Lax med Hollandaise-sås

Hollandaise Hej vänner,

Igår blev det lax med Hollandaise till middag, första gången jag testade att göra egen Hollandaise-sås! Jättegott! Lite meckigt är det ju, med vattenbad och så, så om man vill kan man ju köpa färdig, men jag tycker det är roligt att testa lite ibland, och det var inte så svårt som jag trodde. Jag lämnade det vita i botten på kastrullen med smör. Tillbehör blev sparris. Var noga med att inte lämna sparrisen i vattnet, eftersom de blir alldeles mjuka och vattenfyllda och inte alls goda. När jag tittade på prinsbröllopet häromsistens hörde jag att vår drottning tyckte att sparris skulle man kunna hänga över skaftet på en gaffel, jag kan bara säga att hon har fel! Laxen stekte jag i stekpanna med lite citronpeppar och salt.

Hollandaise

250 g smör
3 äggulor
2 msk äppelcidervinäger
0,5 citron, saften
salt och vitpeppar

Gör så här

  1. Smält (skira) smöret. Passa så det inte bränns.
  2. Vispa ihop äggulorna med vinäger och citron i en mindre rostfri kastrull.
  3. Värm kastrullen i en större fylld med vatten = vattenbad. Låt inte vattnet koka, utan håll ca 98 grader.
  4. Rör hela tiden i äggen tills de tjocknat något.
  5. Rör ned lite i taget av det smälta smöret.
  6. Vispa tills såsen tjocknar.
  7. Smaksätt med salt och vitpeppar.

Receptet kommer från Per Morberg