CitronHej vänner,

Jag har sedan en tid börjat mina dagar med citronvatten, efter att fått till mig från alla möjliga håll alla positiva saker som citron gör för hälsan. En viktig sak att komma ihåg dock, du får absolut inte borsta tänderna direkt efter att ha druckit citronvatten.

Temperaturen på vattnet är dock väldigt omtvistat:

Enligt Ayurveda ska kallt vatten värmas, och sedan drickas varmt, eftersom det är lättare för kroppen att hantera varmt vatten.

Enligt vissa förespråkare ska vattnet vara kallt för att det får fart på förbränningen.

Jag dricker mitt rumsvarmt. Jag har en stor BPA-fri vattenflaska med lock som jag fyller varje kväll, och dagen efter pressar jag 1/4 – 1/2 ekologisk citron i ett glas vatten och dricker, efter att jag borstat tänderna.

Vad är det som är så bra med citron?

Citron är en perfekt källa till vitamin C och bioflavonoider som är antioxidanter.

Citroner har högt pektininnehåll (fiber), som hjälper till mot bl. a. sockersug. Studier har visat att människor som upprätthåller en mer basisk kost går ner i vikt snabbare.

Citron har en stimulerande effekt på levern, och verkar som ett lösningsmedel av urinsyra och andra giftiga ämnen i kroppen.

Citron triggar levern att producera galla som är en syra som behövs för matsmältningen.

Citroner har också massor av mineraler och vitaminer och tar bort toxiner i mag-tarmkanalen

Citronsaft kan även hjälpa till att lindra symtom på matsmältningsbesvär såsom halsbränna, rapningar och väderspänning. American Cancer Society rekommenderar faktiskt att cancer patienter dricker varmt citronvatten för att stimulera tarmrörelserna.

Citronsaft hjälper kroppen att rensa ut toxiner eftersom citroner är vätskedrivande och ökar urineringen. Därför frigörs gifter lite snabbare än med vanligt vatten och detta hjälper till att hålla urinvägarna friska. Citronsyran i citroner hjälper till att maximera kroppens enzymfunktion, vilket stimulerar leverns avgiftning.

Citroner har mycket C-vitamin, vilket är bra för att motverka och bekämpa förkylningar genom att stärka immunförsvaret. De har mycket kalium som stimulerar hjärnans och nervernas funktion. Kalium hjälper också att tryckreglera blodet. Citron innehåller dessutom, kalcium och magnesium. C-vitaminet som finns i citroner har anti-inflammatoriska effekter och används som ett kompletterande stöd till astma och andra respiratoriska symptom plus att det förbättrar upptaget av järn i kroppen. Järn spelar en viktig roll i stärkandet av kroppens immunförsvar. Citroner innehåller saponiner, dessa har antimikrobiella egenskaper som kan hjälpa till att hålla förkylning och influensa borta.

Citroner är också slemlösande och hjälper kroppen att göra sig av med slem och balansera slemproduktionen.

Citroner är en av de mest alkaliska livsmedlen för kroppen. Visst, de är sura i sig själva, men inuti våra kroppar de är alkaliska (citronsyra  skapar inte surhet i kroppen när den metaboliseras). Citroner innehåller både citronsyra och askorbinsyra, svaga syror som lätt metaboliseras från kroppen och tillåter mineralinnehållet i citroner att hjälpa kroppen att göra blodet mer basiskt. Sjukdomstillstånd inträffar bara när pHvärdet i kroppen är surt. Att dricka citronvatten regelbundet kan bidra till att balansera surhet i kroppen, inklusive urinsyra i lederna, som är en av de främsta orsakerna till smärta och inflammation.

Citron ger friskare andedräkt. Förutom fräschare andedräkt, har citroner varit kända för att hjälpa till att lindra tandsmärta och tandköttsinflammation. Man skall inte borsta tänderna strax efter att ha druckit citronvatten. Det är bäst att borsta tänderna först, och sedan dricka ditt citronvatten, eller vänta ca 30 minuter med att borsta tänderna för att inte urholka emaljen i tänderna. Dessutom kan du skölja munnen med rent vatten när du har druckit ditt citronvatten.

Citron Återfuktar lymfsystemet. Varmt vatten och citronsaft stödjer immunsystemet genom att återfukta och ersätta vätskan som förloras genom kroppen. När din kropp behöver vatten, kan du definitivt känna biverkningar vilka inkluderar: trötthet, tröghet, nedsatt immunförsvar, förstoppning, brist på energi, lågt / högt blodtryck, brist på sömn, orolig sömn, brist på mental klarhet och känsla av stress, bara för att nämna några.

​Citron är bakteriedödande och fungerar antiseptisk och kan användas vid småsår. Citron renar blodet och används även som skönhetsmedel för hud och hår. Citron kan även användas som insektsmedel.

​Citron sänker därtill GI-värdet vilket kan förlänga mättnadskänslan efter måltid.

​En enda citron ger dig mer än dagsbehovet av C-vitamin. Dessutom stärker den skelettet och höjer kroppens nivåer av bra kolesterol. Flavonoiderna i frukten förhindrar också tillväxten av cancerceller samt verkar antiinflammatoriskt

Källa; LIVING TRADITIONALLY, biglife.se, hälsosidorna.se

2 Comments

  1. Jag dricker dagligen citronvatten för dess goda egenskaper men också för att det är gott. 🙂

    1. Jag tycker också det är gott, det känns väldigt fräscht!

Comments are closed.