Hej kompisar, det doftar magiskt i mitt kök just nu! När jag gjorde squashsoppa häromdagen blev jag helt förskräckt när jag läste innehållsförteckningen på grönsaksbuljongen jag hade i skåpet, det var en ekologisk från Knorr. Det kändes som om det bara var socker och e-nummer med spår av grönsaker. Jag kände att jag var tvungen att göra egen. Den står på spisen just nu. Det är ju ett ypperligt sätt att ta vara på rester av grönsaker som blir över, och det sparar ju pengar också. Receptet blir lite på en höft, men lök och rotselleri ska nog vara i, men inte kål, för den kan ta över om man har för mycket.

Grönsaksbuljong

1 msk rapsolja
2 msk smör
1 liter vatten
2 morötter
2 palsternackor
1/4 rotselleri
2 gula lökar
3 klyftor vitlök
lite grönt från en purjo
lite persilja
3 lagerblad
10 svartpepparkorn

Smaka av med tomatpuré, salt och peppar

Gör så här:
Spara skal, blast och rester från t ex lök, purjolök, morot, sparris och palsternacka. Har du inga hemma så är de väldigt billiga så här års. Kål kan du använda lite grann, och t ex blasten på blomkål går bra. Självklart ska grönsakerna inte vara mögliga eller dåliga. Jag är inte så förtjust i rotselleri, så jag köpte en, eftersom jag inte hade någon hemma.

Skölj av ev smuts och jord och skär grönsaker och skal i mindre bitar.
Värm olja och smör i en kastrull eller gryta, och bryn grönsaker och rester några minuter.
Häll på vatten så det täcker.
Lägg i lagerblad, persilja eller andra färska kryddor eller stjälkar och svartpepparkorn.
Låt puttra i en timme.
Sila bort grönsakerna.
Smaka av med tomatpuré, salt och peppar.
Låt puttra 10 minuter till.

Om du vill kan du dricka buljongen nu, men jag låter min stå en halvtimme till, låter den svalna och fryser in och använder som buljongtärningar. Det här var verkligen en sådan där grej som jag undrar varför jag aldrig har gjort detta förut? Det blev mycket godare än köpt buljong, var enkelt, och dessutom billigt. Jag kommer aldrig att köpa grönsaksbuljong igen!