Hej vänner, idag blev det lite vegetariskt på menyn. Det var lite för varmt med varm soppa, men å andra sidan gick det väldigt snabbt att laga. Jag använde fryst broccoli, men självklart går det lika bra med färsk. Som buljong använde jag min egen som jag hade i frysen. Det är verkligen värt besväret att göra egen buljong, särskilt grönsaksbuljong. Nu när det är säsong för grönsaker så sätt en låda i kylen och spara resterna när du skär grönsaker, och koka sedan en egen buljong. Den blir mycket godare, och du vet precis vad som är i. Jag fryser in min i isbitsformar eller plastpåsar, perfekt att ta fram när man behöver.

Om du inte gillar gorgonzola kan du såklart ta bara crème fraiche, eller ta en annan ost. Parmesan är säkert gott (det är alltid gott)

Broccolisoppa

2 portioner
250 g broccoli
5 cm purjolök
1 dl crème fraiche
1 buljongtärning
salt och peppar

Gorgonzolakräm:
50 g gorgonzola
0,75 dl crème fraiche (+/- beroende på hur stark osten är)

Garnering:
olivolja

Skölj purjolöken och skär den i skivor. Koka broccoli och purjolök i lättsaltat vatten tills de mjuknar. Häll av och spara vattnet. Tillsätt grönsaksbuljong och crème fraiche och mixa. Tillsätt vatten från det sparade kokvattnet tills soppan är lagom konsistens. Smaka av med salt och peppar. Smaka innan du saltar, det kan vara mycket salt i buljong.

Mixa ostkrämen och servera på toppen av soppan. Ringla över lite god olivolja (kan uteslutas).