Kyckling
Gokväll!
Ikväll kör jag en kyckling i ugnen. Jag har alltid haft lite motstånd mot hel, färsk kyckling, jag har tyckt det verkar så svårt och baltigt att hålla på med, men på sistone har jag ändrat mig. Det är ju så mycket godare än filéer, och faktiskt inte så svårt, det tar bara lite tid i ugnen. Ikväll testar jag ett recept inspirerat av Birgitta Höglunds påskrecept, men som vanligt är jag sent ute, så jag körde lite högre värme i ugnen.

Örtkryddad Kyckling i ugn (4 portioner)

1 färsk kyckling, ca 1,3 kg

2 msk kallpressad Olivolja

2 msk blandade, torkade Örter (jag tog timjan, dragon och franska örter)

2 msk Flingsalt

1 tsk Chiliflingor

3 Vitlöksklyftor

½ Ekologisk Citron

2 msk smält Smör till pensling

Jag köpte Bregott med havssalt häromdagen för att testa, men det var inte min kopp te, så jag använder det istället för smör.

Gör så här:

Skölj kycklingen in och utvändigt i kallt vatten. Ställ på högkant och låt rinna av. Värm ugnen till 150°. Mortla örter, chili och flingsalt till ett pulver.

 

Skär citron och vitlök i mindre bitar. Gnid in kycklingen med olivoljan. Krydda inuti och gnid sen in örtblandningen ordentligt överallt. Stoppa in vitlök och citron i fågeln och lägg på galler i en långpanna.

Ställ in långt ner i ugnen och stek i ca 2 timmar.

Ta ut kycklingen efter 45 minuter och pensla med smält smör. Efter en halvtimme till samma procedur.

Häll 2 dl vatten i formen den sista halvtimmen , så stekskyn löstes upp. Använd skyn till en sås.

Prova om fågeln är klar när det gått 1 timme, det beror lite på hur stor din kyckling är. Det ska inte komma ut någon rosa köttsaft när den är klar.

Täck med folie och låt vila en stund innan Du skär upp den. Eller låt kallna och ha som ett alternativ till den ofta Glutamatkryddade grillkycklingen.

2 Comments

Comments are closed.