The franska

Hej vänner,

Nu har jag äntligen bakat ”The franska” som lchfarkivet kallar den för, och förväntningarna var höga, det såg så fint ut på bilden, och faktiskt, detta är nog det godaste lchf-bröd jag bakat!

Konsistensen är precis som vanligt bröd, om än aningen kompakt, men det går nästan inte att komma ifrån. Jag har precis smakat efter att det fått vila en stund, så det var helt färskt, men det är inte långt från riktigt bröd, vilken lycka. Vi får se om det håller för en andra smakning när det inte är helt nybakat, men jag är väldigt optimistisk så här långt. Jag använde herrgårdsost, och receptet utan mandelmjöl, så smaken är ganska neutral, men det vill man ju gärna ha av ett frukostbröd. Nu vet jag vad jag äter till frukost imorgon.

Franska

Ingredienser:

3 ägg
6 äggvitor (jag fuskade och använde 2 dl köpt äggvita i tetra)
250 g finriven ost
1/2 tsk salt
2 msk fiberhusk
2 dl pofiber
2 msk kokosmjöl
2 tsk bakpulver

+ 1 ägg till pensling och 1 msk blå vallmofrön att toppa med.

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader
2. Blanda alla torra ingredienser i en bunke
3. Blanda i ägg, äggvitor och den rivna osten. Om du använder köpt ost kan du köra den i matberedaren för att få den mer finfördelad. Blanda väl med elvisp eller matberedare.
4. Blöt händerna och forma en limpa, eller använd en brödform
5. Pensla med ägg och strö över vallmofrön. Skär 4-5 skåror i brödet (jag var nog lite för feg, det syns inte på mitt bröd att det är skårat)
6. Ställ in i ugnen och släng 1 dl vatten i botten av ugnen och stäng luckan snabbt. Detta för att få en skorpa på brödet.
7. Grädda 50-60 minuter och låt sedan svalna på galler.