Pulled pork

Pulled porkPork

Hej vänner,
Igår hade ica fläskkarré för 39:- kilot, så jag tänkte att jag skulle våga mig på att laga något nytt som jag aldrig ätit förut, pulled pork. Köttet blev jättegott, men jag skulle haft något tillbehör med lite mer sting, en salsa kanske, och definitivt guacamole. Avokadorna jag hade hemma var tyvärr stenhårda. Jag hittade receptet på 56kilo.

Barbequesås

Drygt 1 dl vatten
Drygt 1 dl chilisås (Ica Ett gott liv är låg i sockerhalt) eller ketchup som är steviasötad
0,5 dl äppelcidervinäger
0,5 gul lök
1 vitlöksklyfta
1,5 msk worcestershiresås
1 dl finhackad rotselleri
1 msk dijonsenap
1-2 msk honung
1 msk oxfond eller 1 köttbuljongtärning
1/2 msk paprikapulver
1 tsk chilipulver
ev 1/2 msk liquid smoke
salt, peppar

Finhacka lök, vitlök, rotselleri.  Stek dem i smör i stekpanna tills det blivit gyllengult. Tillsätt vatten och fond/buljong. Rör och tillsätt sedan övriga ingredienser. Låt allt koka ihop på svag värme i ca 15 minuter. Smaka av. Jag mixade såsen när den var klar, och fick tillsätta 1 dl vatten till.

Pulled Pork

Ca 8 portioner

1,5 kg karré i bit (jag hade en bit som vägde 788 gram, den tog c:a 5 timmar)
1 gul lök
1 hel vitlök
salt, peppar, chilipulver
2,5 dl barbequesås

Sätt ugnen på 125 grader.
Salta och peppra köttet rejält och lägg det i en lergryta eller gryta med lock som tål värme. Skala och klyfta den gula löken och lägg runt köttet. Skala vitlöken och lägg även den runt köttet.
Häll barbequesåsen över köttet och löken.
Låt gå i ugnen i ca 6 timmar och dra sedan sönder karrén med två gafflar så det fördelas med såsen. Servera med valfritt tillbehör.

Eftersom jag hade en ganska liten bit kött hade jag en vanlig kastrull med lock som tål ugnen, men jag tog lika mycket sås och lök som i originalreceptet.