Köttgryta
Hej vänner,

Det fick bli en köttgryta till middag idag. Här i Norrköping har vi riktigt tråkigt väder, mulet och duggregn, jag hoppas det blir bättre tills jag ska på körövning ikväll.

Häromdagen plockade jag fram några skivor pepparstek ur frysen, men köttet var ganska segt så jag bestämde mig för att göra en gryta av det istället, och det blev riktigt bra. Jag har inga exakta mått, jag tog det jag hade i kylen och kokade grytan tills köttet blev mört. Det är säkert gott med lite rödvin i, men jag hade inget hemma.

Enkel köttgryta

4 portioner, tillagningstid 2 – 3 timmar

Nötkött 400 – 500 gram
smör att bryna köttet i
2 små lökar
10 små champinjoner
3 msk tomatpuré
1 tärning buljong, jag tog min egen grönsaksbuljong
1 dl vatten
2 dl vispgrädde
2 msk färskost (t ex Philadelphia)
salt och peppar

Zucchini till servering

Gör så här:

Bryn kött,  och löken lätt och lägg i en gryta (om du inte bryner i grytan). Häll på vatten, tomatpuré, buljong och eventuellt rödvin och låt koka till köttet börjar bli mört.

Kolla till det då och då så det inte kokar torrt, späd i så fall med lite vatten och/eller buljong. Räkna med minst en timme. När köttet börjar bli mört kan du bryna champinjonerna lite om du har färska (jag tycker det är godast) och ha i grädde, färskost och champinjoner. Koka ytterligare 20 – 30 minuter och smaka av med salt och peppar.

Eftersom den tar en bra stund kan du ju gärna dubbla receptet, denna rätt passar utmärkt att spara till matlådor, den blir bara godare om den får stå över natten i kylen, eller stoppa i frysen till en annan tråkig dag när du inte har lust att laga mat.

Ett tips när du värmer en gryta som du gjort med så mycket fett är att ha i lite vatten eller mjölk och värma den i en kastrull på ganska låg värme, annars kommer den att skära sig.

Zucchinin skar jag bara i trekanter och stekte i stekpanna.