Grillad kyckling

Inlägget innehåller en reklamlänk till Bodystore

Hej vänner,
Jag har hittat en ny favorit! Jag ska erkänna att jag brukar köpa färdiggrillad kyckling, och jag brukar inte ta reda på vad som är i marinaden. Jag misstänker att det ofta är socker eller honung, men den här smakar precis som min favoritkyckling, så från och med nu är detta mitt recept på grillad kyckling. Prova!

Grillad kyckling:

  • 1 kyckling
  • salt och vitpeppar

Marinad:

  • 1 citron
  • 2 tsk sambal oelek
  • 1 tsk tamarisoja
  • 3 msk neutral olja

Gör så här:

Sätt ugnen på grill.

Tvätta citronen och strimla ungefär hälften av skalet. Se till att inte få med det vita, det är beskt. Pressa ut saften ur citronen. Blanda samman citronskal, citronsaft, chili, soja och olja till en marinad.

Ställ kycklingen på ”högkant” och skär på var sida av ryggbenet. Ta bort det. ”Vik” ut kycklingen. gnid in fågeln med salt och peppar. Pensla den med marinaden. Jag försökte ”öppna” den genom att skära längs ryggbenet och vika ut den, men mina kunskaper om kycklinganatomi lämnade tydligen en del utrymme för förbättringar (jag skar upp magen istället). Vad gör man då? Delar den på mitten och låtsas att det var det jag hade tänkt göra hela tiden :).

Salta och peppra kycklingen, och pensla den sedan med marinaden. Lägg kycklingen med skinnsidan ned på ett galler med en långpanna eller plåt under som fångar upp droppet. Anledningen att skinnsidan ska vara nedåt är att du vill avsluta med skinnsidan upp så skinnet blir knaprigt. Grilla 15 minuter, pensla igen med marinaden efter halva tiden. Vänd kycklingen så att skinnsidan kommer upp och pensla igen. Låt kycklingen gå klart, 15 – 20 minuter, och pensla igen efter halva tiden. Kycklingen ska vara 82 grader intill benet när den är klar, och köttsaften ska vara klar (genomskinlig) när man kör in en gaffel i det. Du kan prova att bryta av ett ben och kolla köttsaften som kommer ut.
Ta ut kycklingen och låt den stå i 10 min innan den skärs upp.

I Airfryer:

Lägg kycklingen i airfryerns korg med bröstsidan nedåt.
Tillaga på 180° i 20 min. Vänd på kycklingen och tillaga i ytterligare 20 min.

Jag frös in skrovet för att göra kycklingbuljong på.

Servera med t ex en sallad och tzatziki eller coleslaw