Baka med lchf
Hej vänner,

En ny bokrecension, denna gång en bakbok. Marianne Andersson är en av veteranerna inom lchf med sin blogg marianneslchf,. och två böcker om bakning med LCHF, en om matbröd, och denna om bakverk. Boken innehåller 40 recept på olika bakverk, från småkakor till tårtor. Enligt texten på baksidan står ”Bakverken har en näringsfördelning och ett innehåll som gör att de i princip är likvärdiga med mat”, men här måste jag protestera. Huvudingredienserna är oftast någon form av nötmjöl, ägg och sötningsmedel. Ägg kan jag gå med på, t ex mandelmjöl , och kokosnötmjöl är ju ok i begränsade mängder, men inte något som bör äta istället för mat.

Boken inleds med ett avsnitt om att baka med lchf och fakta om olika mjöl och socker, och i många av recepten blandas flera olika mjölsorter och flera olika sötningar i samma recept, vilket gör att de flesta recept känns väldigt krångliga, speciellt om det är flera moment. Alla recept är dock inte svåra, t ex finns ett enkelt på mjuk pepparkaka.

Mjuk pepparkaka

5 ägg
3 msk sötrix-flor och 1/2 krm stevia
150 g smält osaltat smör
2 dl vispgrädde
1 dl kokosnötmjöl
1/2 dl pofiber
2 tsk bakpulver
1 msk pepparkakskryddor

Marianne Andersson har också skrivit en bok som heter baka matbröd med lchf. Båda böckerna finns t ex på Bokus, Adlibris eller cdon

1 Comment

Comments are closed.