Fläskfile och vitkålsgratäng
Hej,

Förkylningen var snabbt avklarad, peppar, peppar, och nu har jag bara huvudvärk kvar som jag hoppas är borta snart. Dag tre på #midsommarutmaningen, vitkålsgratäng med fläskfilé, bearnaisesås och lite grönsallad och ett par champinjoner till middag.

Vitkålsgratäng

Ingredienser
1/2 vitkålshuvud
1 gul lök
1 stor vitlöksklyfta
3 dl grädde
1 dl creme fraiche
1 tsk sambal oelek
Salt och peppar
Riven ost

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Strimla vitkål och lök och hacka vitlök. Fräs detta i rikligt med smör i en panna. Jag började med att steka kålen i omgångar. När kålen mjuknat något häller du på grädde och creme fraicht samt kryddor (snåla inte med salt och peppar). Smaka av och låt puttra i ca 5-10 minuter.
Häll över vitkålsblandningen i en ugnsfast form och toppa med riven ost. Gratinera i ca 20-25 minuter, tills gratängen fått fin färg.

Näringsvärde:

Protein: 28 gram
Fett: 52 gram
Kolhydrater: 8,6 gram

Efterrätt:
1 kopp kaffe, 2 ketosbollar

Protein: 1 gram
Fett: 23 gram
Kolhydrater: 1 gram

Till frukost blev det 2 stekta ägg, ett halvt paket bacon och två ostrullar och en kopp kaffe.

Näringsvärde

Protein: 29 gram
Fett: 48 gram
Kolhydrater: 1 gram

Ägg och bacon

Dagens intag blev alltså totalt

Protein: 59 gram
Fett: 123 gram
Kolhydrater: 10,6

En ganska perfekt dag näringsmässigt alltså, förutsatt att jag klarar mig resten av kvällen utan att bli hungrig.

2 Comments

  1. Ser himla gott ut det där! 🙂
    Har du någon aning om hur många kcal det blev totalt?

  2. Hej,
    Hela gratängen gav 1795 kcal, för mig blev det 5 portioner. Jag använder kostbevakningen.se för att räkna ut näringsinnehållet, det är väldigt smidigt att bara kopiera och mata in.

    100 gram fläskfilé
    10 gram champinjoner
    2 msk bearnaisesås = 251 kcal, så alltså 610 kcal för middagen.

Comments are closed.