Förkylningen var snabbt avklarad, peppar, peppar, och nu har jag bara huvudvärk kvar som jag hoppas är borta snart. Dag tre på #midsommarutmaningen, vitkålsgratäng med fläskfilé, bearnaisesås och lite grönsallad och ett par champinjoner till middag.
Vitkålsgratäng
Ingredienser
1/2 vitkålshuvud
1 gul lök
1 stor vitlöksklyfta
3 dl grädde
1 dl creme fraiche
1 tsk sambal oelek
Salt och peppar
Riven ost
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Strimla vitkål och lök och hacka vitlök. Fräs detta i rikligt med smör i en panna. Jag började med att steka kålen i omgångar. När kålen mjuknat något häller du på grädde och creme fraicht samt kryddor (snåla inte med salt och peppar). Smaka av och låt puttra i ca 5-10 minuter.
Häll över vitkålsblandningen i en ugnsfast form och toppa med riven ost. Gratinera i ca 20-25 minuter, tills gratängen fått fin färg.
Näringsvärde:
Protein: 28 gram
Fett: 52 gram
Kolhydrater: 8,6 gram
Efterrätt:
1 kopp kaffe, 2 ketosbollar
Protein: 1 gram
Fett: 23 gram
Kolhydrater: 1 gram
Till frukost blev det 2 stekta ägg, ett halvt paket bacon och två ostrullar och en kopp kaffe.
Näringsvärde
Protein: 29 gram
Fett: 48 gram
Kolhydrater: 1 gram
Dagens intag blev alltså totalt
Protein: 59 gram
Fett: 123 gram
Kolhydrater: 10,6
En ganska perfekt dag näringsmässigt alltså, förutsatt att jag klarar mig resten av kvällen utan att bli hungrig.
Ser himla gott ut det där! 🙂
Har du någon aning om hur många kcal det blev totalt?
Hej,
Hela gratängen gav 1795 kcal, för mig blev det 5 portioner. Jag använder kostbevakningen.se för att räkna ut näringsinnehållet, det är väldigt smidigt att bara kopiera och mata in.
100 gram fläskfilé
10 gram champinjoner
2 msk bearnaisesås = 251 kcal, så alltså 610 kcal för middagen.