Kanelens dag

Äppelkaka imageSå här står det i Wikipedia:

”Kanelbullens dag infaller den 4 oktober.Den är en i Sverige årlig temadag, instiftad 1999 av Kaeth Gardestedt. Hon var vid tidpunkten projektansvarig för Hembakningsrådet, historiskt en sammanslutning av jästtillverkare, mjöltillverkare, sockertillverkare och margarintillverkare som numera drivs av Dansukker.”

LCHF är ingen religion, men jag tycker ändå att vi borde anamma en viss gemensam värdegrund: att inte stödja kampanjer påhittade av jästtillverkare, mjöltillverkare, sockertillverkare och margarintillverkare. Syftet med kampanjen är naturligtvis att få svenska folket att äta mer jäst, mjöl, socker och margarin.

En dag om året vägrar jag att äta kanelbullar, även lchf-vänliga sådana. Är ni med mig?

Jag föreslår att vi istället inför kanelens dag. Kanel har i studier visat sig ha positiva effekter på insulinkänslighet och blodsocker, och så är det gott också!

Istället för kanelbullar gjorde jag idag en äppelkaka hämtad från boken Viktminskning med LCHF av Åse Falkman Fredriksson. Som ni förstår innehåller den äpplen, så var och en får avgöra om man får plats med kolhydraterna i sin kost, god var den i alla fall. Jag har ändrat lite i receptet, och dessutom gjorde jag lite fel, men den blev ändå väldigt god. Jag var tydligen lite disträ när jag bakade, jag separerade äggen och använde bara gulorna av bara farten. Jag tror inte den blev bättre, så jag skriver hela ägg som det är i originalreceptet.

Äppelkaka

8 bitar

4 ägg
0,75 dl sötströ

125 gram smält smör
0,5 dl vispgrädde

3 dl mandelmjöl
1 tsk vaniljpulver
1 tsk kardemumma

Fyllning
4 äpplen
50 gram smör att steka i
2 msk kanel

1 dl hackade hasselnötter

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 180 grader (varmluft)
2. Smörj en springform
3. Smält 125 gram smör
4. Skala äpplena och stek dem några minuter i smör och kanel
5. Vispa ägg och sötströ fluffigt, tillsätt det smälta smöret och vispgrädden
6. . Rör ihop mandelmjöl, bakpulver, kardemumma och vaniljpulver och blanda i äggsmeten
7. Häll smeten i formen
8. Blanda ner äpplena i formen och strö över hasselnötterna
9. Grädda i nederdelen av ugnen c:a 45 minuter.

Servera med vaniljgrädde, vispad grädde med vaniljpulver.

 

2 reaktion på “Kanelens dag

  1. Tobbe

    Hej

    Ser inte ut som vanlig vaniljgrädde på bilden. Ser gulare ut. Vad är det du har till?

    //Tobbe

    1. lottamat Inläggsförfattare

      Det är faktiskt bara vispad grädde på bilden, men det var gott det med.

Kommentarer inaktiverade.