Broccoligratäng

BroccoligratängHallå kamrater!

Jag har inte övergivit er helt, även om det kanske verkar så. Det är dags för bokslut och momsdeklaration, och om man som jag älskar att skjuta upp saker och ting så är inte detta en jätteskoj tid på året. Jag är snart ifatt med bokföringen, men mitt första bokslut och första momsdeklaration återstår. Jippi! Ta det inte personligt om jag verkar lite frånvarande, det är skatteverkets fel, inte ert.

Jag måste ändå äta ibland, så idag bjuder jag på broccoligratäng med bacon, och en liten överbliven tomat.

Broccoligratäng

500 gram färsk broccoli (ett stort huvud eller 2 små)
1 paket bacon
1 liten gul lök
1 liten tomat (kan uteslutas)
2 tsk tomatpuré
1 tsk sambal oelek
3 dl crème fraiche
salt och peppar
2 dl ost

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader
Skär broccolin i buketter och koka ett par minuter i saltat vatten.
Häll i ett durkslag och låt rinna av.
Hacka löken
Klipp bacon i bitar och stek, lägg i löken och låt den bli mjuk.
Lägg i crème fraiche, tomatpuré och sambal oelek i stekpannan och låt puttra ett par minuter.
Salta och peppra.
Skär tomaten i skivor eller bitar.
Lägg broccolin i en ugnssäker form.
Bred ut blandningen över broccolin,
Toppa med tomat och sedan ost.
Gratinera i ugnen till osten fått färg, c:a 15 minuter.

Om man vill kan man byta ut broccolin mot blomkål, det går lika bra. Fryst funkar också, se bara till att den runnit av ordentligt innan ni lägger den i formen.