Boeuf Bourguignon

Boeuf Bourguignon

Hej vänner,

Idag har jag tvättat alla fönster här hemma, så jag känner mig lite extra duktig, och igår blev det dessutom ett riktigt långkok här hemma, Boeuf Bourguignon. Bara att stava till det tar sin lilla tid :). Jag blev inspirerad av Gomorron Sverige, men jag gjorde inte min över natten i ugnen, utan den fick gå klart på spisen istället. Idag var den ännu godare till lunchen.

Boeuf Bourguignon

Ingredienser
c:a 1 kg högrev
8 små ekologiska gula lökar
högrev från kviga, ekologiskt gräsbeteskött
140 gram tärnad bacon (skulle varit sidfläsk, men det fanns inte i affären)
6 st lagerblad
4 st vitlöksklyftor
1 kruka timjan
1 st flaska rödvin av god kvalitet
6 st pepparkorn
1 liter kalvfond

Vitkålsmos och färska champinjoner (eller annan svamp) till servering

Gör så här:

1. Grovtärna lök och svetta långsamt i gryta på medelvärme tills den mörknar (ca 45 min). Tillsätt repad timjan, hackad vitlök och lagerblad när löken är så mjuk så den nästan faller sönder. Tillsätt rödvin och sjud i 5 min.

2. Skär köttet i grova tärningar. Salta och peppra. Bryn runt om i stekpanna med sidfläsk (jag hade bacon) och deglacera panna efter stekning med kalvfond.

3. Slå rödvinslöken över köttet i en lergryta (om du vill göra över natten), eller annan gryta. Slå på kalvfond, salta och peppra. Koka på medelvärme tills köttet faller i bitar, 1,5 – 2 timmar.

4. Red av med arrowrot, 1-2 msk. Smaka av med nyplockad timjan, salt och peppar.

Servera med stekt svamp och vitkålsmos.

Vill du göra den över natten finns originalreceptet här på svt.se.