KnäckHej vänner,

Julförberedelserna fortsätter, idag gör jag lakritsknäck. Jag har valt att använda fibersirap. Till vardags skulle jag säga att detta inte är LCHF, eftersom en del av sötningen tas upp av kroppen och höjer blodsockret, men till jul tycker jag att det är ok i godis. Det är ju inte meningen att man ska äta kopiösa mängder ändå. Gör man det lär man få springa på toaletten, eftersom sötningsmedel oftast (alltid?) är laxerande i större mängder. Jag använde Sukrin, ett sötningsmedel som går att använda som socker rakt av, väldigt smidigt, och som har samma ingredienser som ICAs sötströ, erythritol och steviaglykosider.

Lchf-knäck

2,5 dl grädde
1 dl Sukrin
1 dl fibersirap gold
2 msk smör
2 tsk Lakritspulver(om man vill)

Gör så här:

Blanda sukrin, sirap och vispgrädde i en tjockbottnad stor kastrull. Låt koka upp och rör under tiden. Sänk sedan värmen och låt småputtra/sjuda. Glöm inte att röra då det lätt bränner fast annars. Koka 20-45 min tills smeten har blivit seg. Om du använder termometer så ska knäcken visa 125-130 grader beroende på hur mjuk resp hård du vill ha den. Jag gjorde min 126 grader, men den blev ändå lite för mjuk.

Ställ under tiden upp formarna, när smeten är klar gäller det att vara snabb så inte smeten stelnar.

Har du ingen termometer så kan du använda dig av kulprovet för att avgöra när knäcken är klar. Ta ett glas med kallt vatten och häll i en klick/tsk av knäcksmeten. Om knäcken går att forma till en kula så är den klar. Annars, koka en stund till och gör om testet.

När knäcken är klar så dra av kastrullen och tillsätt 2 matskedar smör, och eventuell smaksättning. Jag hade 2 tskLakritspulver, det blev rejält med lakritssmak.

Häll upp smeten i knäckformarna direkt.

Låt svalna i rumstemperatur eller kylen. Förvara sedan i en burk med bakplåtspapper mellan lagren så att formarna inte klibbar ihop.

En sats blir ca 45 st. Näringsvärde per knäck:

Knäck med sukrin: kcal: 28, Kh:0,3 gr, P: 0,1 gr, F: 2,7 gr

Inlägget innehåller reklamlänkar