Fläskfilégratäng Hej vänner,

Igår blev det ett riktigt storkok här hemma, 900 gram fläskytterfilé som jag var tvungen att tillaga innan den gick ut, så det fick bli en fläskfilégratäng med bacon och champinjoner. Som utlovat till mina Instagramföljare kommer här receptet. Jag hämtade lite inspiration från Landleys kök, hon har så fina bilder på sin blogg, så jag är där ofta, dock är det inte lchf.

I detta receptet har hon paprika, men tyvärr kan jag inte äta det. Om du vill ha paprika hackar du den tillsammans med löken och steker den mjuk. Själv köper jag numera bara svenskt kött, och helst ekologiskt, men inte alltid. Tyvärr är det ju socker i fläskytterfilé, i alla fall den här, men det får gå ändå. Jag har lagt märke till att om det står ”gourmet” så betyder det ofta att de haft socker på.

Jag använde en stor form och den blev full.

Fläskfilégratäng 6 – 8 portioner

900 gram fläskfilé (jag hade fläskytterfilé)
3 dl vispgrädde
2 dl crème fraiche
4 ägg
1 stor burk hela champinjoner
1 stor gul lök
1 tsk sambal oelek
2 vitlöksklyftor
oregano
Salt och peppar
3 dl riven ost

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader

Stek bacon. Skiva fläskfilén i cm-tjocka skivor och stek dem i baconfettet.

Hacka löken och stek den mjuk. Blanda fläskfilé, bacon, lök och champinjoner i en smord, ugnsfast form.

Vispa samman grädde, crème fraiche, ägg, pressad vitlök, sambal oelek, oregano, salt och peppar. Häll i formen. Grädda i c:a 35 minuter till den stelnat, ta ut formen ur ugnen och strö över riven ost. Grädda ytterligare c:a 10 minuter tills osten fått färg, alltså totalt c:a 45 minuter.

Servera med en t ex en sallad eller broccoli. Om du vill kan du säkert byta ut fläskköttet mot kyckling, det blir säkert också gott.

May the fourth be with you!