Valnötsbröd

Valnötsbröd

Hej vänner,

Här är ett bröd som jag har legat på länge, det kommer från Birgitta Höglunds blogg.

Valnötsbröd

6 ägg

250 g kesella

150 g valnötter

100 g smör

2 dl mandelmjöl

2 dl pofiber

½ dl fiberhusk

½ dl linfrön

2 msk brödkryddor

2 msk äppelcidervinäger

2 tsk bakpulver

ca 1 tsk salt

Sätt ugnen på 150 grader. Smörj en avlång bakform på 1½ liter väl. Krossa valnötterna grovt i en mortel eller hacka dem. Smält smöret tillsammans med brödkryddorna och låt det svalna. Jag hade 2 msk brödkryddor, men i originalreceptet är det 3 msk.

Jag tycker att det blir för mycket kryddsmak med 3 msk, så du får testa dig fram vad du tycker blir godast.

Blanda nötter och alla torra ingredienser i en bunke, börja med 1 tsk salt. Vispa äggen tjockt och rör ner kesella, vinäger och smör.

Blanda så ner det torra med elvispen på låg effekt. Rör om väl och smaka av om du vill ha mer salt. Häll över smeten i brödformen med hjälp av en slickepott, tryck till på ytan så smeten blir jämnt fördelad.

Blöt handen i kallt vatten och jämna till ytan så den blir slät. Täck med aluminiumfolie och grädda i nedre delen av ugnen i 45 minuter. Ta av folien och grädda 45 minuter till.

Låt svalna en stund i formen och ta sen ur brödet och låt det kallna på galler utan bakduk så behålls den knapriga ytan. Skär brödet i skivor när det kallnat helt. Lösfrys skivorna och ta fram eftersom, tina gärna i brödrost så blir det som nybakat.

Jättegott, jag älskar valnötsbröd!En reaktion på ”Valnötsbröd

Kommentarer är stängda.