Strategi för julen

JulstjärnaHej vänner,

Många undrar hur man ska göra med julmat och glögg, så jag tänkte berätta hur jag resonerar. Jag tänker inte göra någon särskild julmat, utan på julafton äter jag det jag tycker är godast, och hoppar över det andra.

Egentligen är julen inte ett problem för mig, problemet är att julen sträcker sig från 2 december (när min systerdotter fyller år) till efter trettonhelgen. En och halv månad med “syndande”, Glögg och lussebullar och skumtomtar och gud vet allt. Jag hoppar helt enkelt över det, och på julafton äter jag köttbullar och skinka och jansson och brysselkål och coleslaw, och allt som är gott. Det mesta av julmaten är ju godkänd, eller i alla fall nästan. När middagen är avklarad brukar man i alla fall vara proppmätt och inte orka särskilt mycket kakor och godis.

Jag ser till att inte baka långt i förväg, så jag inte har en massa kakor i frysen, det funkar inte. Jag äter med gott samvete på julafton, och avstår resten av december och januari.

Jag vet att det finns många som inte kan göra som jag, som antingen inte klarar sockersuget, eller får ont i magen. Jag brukar få kämpa med sockersuget, men det går. Var och en måste helt enkelt avgöra hur mycket det är värt att avstå respektive “fuska”.