Seriöst Sveriges radio?

För en tid sedan lades ett helt påhittat fall av en patient med diabetes typ 1 upp på bloggen Dagens Diabetes för att illustrera faran med LCHF-kost.

Att man inte ens kunde visa upp anektodiska bevis säger ju en hel del. Denna information  har varit starkt ifrågasatt av olika LCHF-förespråkare sedan dess, och från början angavs att fallet i artikeln var avidentiferat, vilket efter mycket kritik ändrades till avidentifierat och fiktivt. I morse presenterade Sveriges radio citat ur detta hypotetiska fall, utan att tala om att det inte var ett riktigt fall, tillsammans med en intervju med Gun Forsander, barndiabetesläkare.

Borde vi inte kunna ställa lite högre krav än så på ett public service-företag? När till och med författaren anger att det är hittepå borde väl ändå SR vara lite kritiska till informationen?

Ur intervjun:
”Med LCHF-kost stabiliseras blodsockernivåerna hos vissa barn, och det är ett av skälen till att föräldrar tror att dieten gör barnen friskare, för att man då kan ge mindre insulin.
Men det är en missuppfattning, säger Gun Forsander.
– Vi vet ju att riskfaktorerna för komplikationer på sikt när det gäller diabetes typ 1 är inte bara blodsocker. Det är också blodfetter, blodtryck och förstås rökning. Och vi måste ta alla faktorer i beaktande när vi behandlar dessa barn.”

Diabetes 1 leder alltså till rökning? eller är det LCHF som leder till rökning?

Här är den fiktiva artikeln, som även anger i ingressen att den är fiktiv:

http://dagensdiabetes.info/index.php/alla-senaste-nyheter/2165-barn-med-typ-1-diabetes-8-5-ar-gammalt-och-lchf-kost-omhandertas-enligt-lvu

Vill man läsa om vetenskapen bakom LCHF och diabetes 1 finns det en länk på Kostdoktorn

Inslaget från ekot finns på SR.se