Rocka sockorna

SockorFrån Svenska Downföreningen:

“Har du några olika strumpor hemma? Vad bra! Ta en rutig och en skär eller en med frukt och en med bär – och rocka sockorna på Internationella Downs syndromdagen. Då hyllar du olikheter och slår ett slag för alla människors lika värde och rättigheter.
– eller varför inte vilken dag som helst?!  #rockasockorna”

Hur och varför?
Att rocka sockorna är enkelt. Det enda du behöver göra är att ta på dig två olika strumpor den 21/3. På så sätt är du med att hylla olikheter samt slå ett slag för
alla människors lika värde och rättigheter. Men varför rockar vi sockorna just den 21/3? Jo, eftersom Downs syndrom innebär att man har 3 exemplar av kromosom nr 21. Och varför rockar vi just
sockor? Jo, för att kromosomer ser ut som små kryss, precis som sockor som paras ihop med hälarna mot varandra. Att rocka sockorna innebär alltså att vi alla ”rockar våra kromosomer”. Med kraft och glädje lyfter vi fram våra unika förutsättningar, för att ge samhället en chans att se och stötta utvecklingen av alla människors fulla potential.

Bakgrund
Initiativet”Rock Your Socks” kommer ursprungligen från USA, men drivs internationellt av Down Syndrome International (DSi) och heter då “Lots of Socks”.
I Sverige har vi rockat sockorna i flera år, men genombrottet på sociala medier kom 2014 efter att Svenska Downföreningen initierat kampanjen “Rocka dina sockar”. Året efter, 2015, uppmuntrade 10-åriga Nathea Anemyr, som har en syster med DS, Sveriges skolor och arbetsplatser att rocka sockorna via Facebook och resten är, som det heter, historia.

Rocka sockorna

 

Självklart hänger jag på! Det borde vara självklart med alla människors like värde och rättigheter, men tyvärr känns det mer nödvändigt än någonsin att påminna om det, så idag har jag olika sockor för att väcka lite extra uppmärksamhet kring frågan.