Resistent stärkelse

  

Hej vänner,

Nu ska jag experimentera lite igen. Jag har börjat med resistent stärkelse. Det enda man behöver göra är att äta 2-4 matskedar potatismjöl per dag utrört i vatten. En del som har ont om “goda” bakterier kan uppleva problem som gaser i magen de första dagarna, så det kan vara bra att börja med en tesked morgon och kväll, och sedan öka. Jag tog en tesked igår kväll och kände ingenting, så jag fortsatte med en matsked i morse. Det går fortfarande bra, så det blir två matskedar ikväll så får vi se hur magen reagerar.

Resistent stärkelse är stärkelser som inte tas upp av kroppen, men däremot av bakterierna i tarmen. Tanken är att genom att mata de “goda” bakterierna i tarmarna ska de hjälpa till att sänka insulinkänsligheten och sänka glukos- och insulinhalten, och en bra tarmflora hjälper även viktminskning.

Resistent stärkelse finns i många olika livsmedel, men oftast i kombination med vanliga kolhydrater, och därför kan det vara svårt att få i sig när man äter lchf. Óm du äter mycket grönsaker, bönor och kolhydrater får du i dig tillräckligt genom maten, men annars kan det vara bra att komplettera med potatismjöl.

Per Wikholm har skrivit en utmärkt artikel där han förklarar hur det funkar, läs den härKostdoktorn skriver också om resistent stärkelse, om du vill ha ännu mer information.