pavlova

Hej vänner,

Hoppas ni har en härlig nationaldag! Jag gjorde en härlig bakelse som säkert går hem hos icke-lchfare också.

Marängbotten med hasselnötter:

4 äggvitor
4 msk sötning (jag tog sötströ och björksocker 50/50)
100 gram hackade hasselnötter

Börja med marängen:

Vispa äggvitorna, först långsamt och sedan snabbare. Tillsätt sockret lite i taget. När smeten bildar toppar är den klar. Om den blir grynig har du vispat för länge, det gjorde jag, men det gick bra ändå. Ha i de krossade nötterna när smeten är klar. Om du inte gillar nötter så hoppar du bara över.

Rita 4 cirklar på ett bakplåtspapper och spritsa ut bottnarna i cirklarna, eller bara smeta ut dem om du inte har en sprits. Gör en liten kant på, så toppingen inte ramlar av.

Maräng

Grädda i ugnen på 150 grader c:a en timme. Ta ut bottnarna och låt dem svalna.

Jag hade Propud vanilj som fyllning i mitten, sedan vispad grädde, jordgubbar och till sist rostade mandelspån. Jättegott! Vill man inte ha Propud kan man ta råkräm istället, lite mera jobb, men ännu godare.

Råkräm

1 vaniljstång
3 ekologiska äggulor
1 dl sötströ
6 dl vispgrädde

1. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna.
2. Vispa gulor, sötströ och vaniljfrön ljust och krämigt.
3. Vispa grädden luftig och vänd ner den i äggsmeten.

Får du råkräm över kan du köra den i glassmaskin och göra vaniljglass av den.