Min första Bullet journal

InnehållHej vänner,

Som ni kanske minns från förra söndagen så har jag börjat med en (egentligen två) Bullet journal. Detta är inget som jag hittat på, utan en mall kan man säga för att planera sina dagar, veckor och år, och följa upp det man vill följa upp. Du kan läsa mer www.bulletjournal.com om ursprunget. Hela idén är ganska enkel, och det fiffiga är att du får skriva precis vad du vill, det ska vara meningsfullt för dig.

Det låter enkelt, men det krävs övning för att få till det. Det finns några grunder att börja med, så här gjorde jag:

Material:

Ett anteckningsblock och en penna. Detta är minimikravet, sedan finns det en uppsjö av tips och utvidgningar, men jag hade tänkt att jag inte skulle lägga några pengar förrän jag ser om jag kommer att fortsätta (jag köpte ändå en pennvässare och vattenfärger). Jag letade i skrymslen och vrår och plockade fram allt ritmaterial jag kunde hitta.

Om man sedan vill vara lite kreativ med sitt upplägg så vill man ha pennor i lite olika färger, och det är bra att ha en linjal.

Förra söndagen berättade jag om att jag hade gjort lösblad i en pärm för att planera in vilka sidor jag skulle ha, men senare kom jag på att var bättre att ta post-it-lappar och sätta in i Bujon (bullet journal) med de olika sidorna.

Jag tänkte jag börjar med min personliga bok, eftersom den mest följer mallen:

Sid 1-3 Innehållsförteckning. Denna sida fyller du i vartefter du skapar sidor som vill hitta tillbaka till. Originalet är 3 sidor, så det är ett bra tips att börja med. Numrera sedan alla sidor i din anteckningsbok (eller varannan så slipper du skriva så mycket) och vartefter du har fyllt i saker så för du över det till innehållsförteckningen. Ett tips är att inte lägga till allting, t ex kan man lägga till att mars börjar på sid ?, men man behöver ju inte lägga till varje veckoblad och daganteckning man gör. Jag valde att inte heller lägga in tacksamheter och tracker, eftersom det kommer att återkomma varje månad.

NyckelSid 4 Nyckel (key). Detta är din lista över symboler du använder för olika saker.

2017Sid 5: Här är en årsöversikt, det finns massor av olika sätt att göra detta på, jag valde den här på bilden.

Sid 6 – hur många du vill är “collections”, jag kallar dem listor på svenska. Här är t ex mål för året, min viktnedgång, böcker jag vill läsa, jag tänker lägga in en lista över vad som är i säsong att äta varje månad. När du sedan t ex har läst en bok på listan så markerar du det. En del har en tacksamhetssida här också, men jag har valt att lägga den varje månad. Om du sedan kommer på nya listor under året lägger du bara till den där du är i din bok och skriver en hänvisning i innehållsförteckningen.

  • Månadsöversikt: Jag valde ett uppslag med inbokade saker till vänster och mål på den högra sidan.

Tracker

  • Månadsuppföljning: Här följer du upp dina vanor, saker som du gör varje dag, eller varannan eller så, är bra att skriva här istället för att skriva in dem varje dag i din att-göra lista.
  • Tacksamheter: Jag valde att lägga en sida per månad där jag skriver vad jag är tacksam för

Boho Berry har en “mood mandala” här också, jag valde att hoppa över den så länge, om jag vill kan jag alltid börja med det längre fram.

Weekly spread

  • Veckouppslag

Daglig sida

  • Daglig notering

Detta blev ett ruskigt långt inlägg, men jag ville ger er tillräckligt med information att komma igång om ni skulle vilja. Jag kommer att fortsätta visa mer i detalj hur jag jobbar med Bullet journal varje söndag framöver, så välkommen tillbaka. Jag har som sagt inte tecknat och målat sedan jag var tonåring, men först ville jag få till strukturen så jag kunde börja med själva huvudsyftet, nämligen planeringen!

Är du nyfiken på originalet så finns det på www.bulletjournal.com