Laxpaj med romsås

Laxpaj
Hej matvänner,
Idag blev det en riktig favorit här hemma, laxpaj med romsås.

Pajdeg
3 dl mandelmjöl
1/2 dl skalade sesamfrön
1 msk fiberhusk
1/2 tsk salt
40 g smör
1 ägg

Gör så här:

Mixa mandelmjöl och sesamfrön i en matberedare. Blanda ned övriga ingredienser och kör till en deg.
Låt vila i kylskåp i ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader
Tryck ut degen i en pajform
Nagga botten med en gaffel och förgrädda i ca 8 minuter tills det får lite färg.

Fyllning
300 g varmrökt lax i bit
180 g färsk spenat (originalreceptet har 150 g, men jag tar en påse)
1gul lök
150 g västerbottenost
3 dl creme fraiche
3 äggSalt och peppar
En gnutta riven muskotnöt

Romsås
2 dl crème fraiche
4 msk rom, t ex röd stenbitsrom
Salt och peppar

Fyllning:
Fräs spenaten i smör och krydda med lite muskotnöt
Dela laxen i bitar ock hacka löken
Fördela spenat, lax och lök i pajformen.
Vispa ihop ägg och créme fraiche. Blanda ner osten. Salta och peppra.

Häll röran över laxen och grädda i ugnen i 30-40 minuter. Servera med romsås och en sallad.