Lakritsknäck

Lakritsknäck
Lucia och tredje advent, och lite julgodis. Grundreceptet fick jag från cleaneatingbyannika och tidningen Matkärlek.

Lchf-knäck
2,5 dl grädde
1 dl sukrin gold
1 dl fibersirap gold (i originalreceptet är det sukrinsirap)
2 msk smör

Gör så här:

Blanda sukrin, sirap och vispgrädde i en tjockbottnad stor kastrull. Låt koka upp och rör under tiden. Sänk sedan värmen och låt småputtra/sjuda. Glöm inte att röra då det lätt bränner fast annars. Koka 20-45 min tills smeten har blivit seg. Om du använder termometer så ska knäcken visa 122-130 grader beroende på hur mjuk resp hård du vill ha den. Jag gjorde min 124 grader, men jag tyckte den blev lite mjuk.

Ställ under tiden upp formarna, när smeten är klar gäller det att vara snabb så inte smeten stelnar.

Vid 122°C blir knäcken ganska mjuk, vid 125°C hård på ytan men seg i mitten och hårdade ju högre temperatur du låter den få.

Har du ingen termometer så kan du använda dig av kulprovet för att avgöra när knäcken är klar. Ta ett glas med kallt vatten och häll i en klick/tsk av knäcksmeten. Om knäcken går att forma till en kula så är den klar. Annars, koka en stund till och gör om testet.

När knäcken är klar så dra av kastrullen och tillsätt 2 matskedar smör, och eventuell smaksättning. Denna gång hade jag lakrits. Jag hade lakritspastiller som blivit torra, så jag mortlade dem och tillsatte pulvret, 1 msk färdigt pulver. Det blev ruskigt gott.

Häll upp smeten i knäckformarna direkt.

Låt svalna i rumstemperatur eller kylen. Förvara sedan i en burk med bakplåtspapper mellan lagren så att formarna inte klibbar ihop.

En sats blir ca 45 st. Näringsvärde per knäck:

Knäck med sukrin: kcal: 28, Kh:0,3 gr, P: 0,1 gr, F: 2,7 gr

En reaktion på ”Lakritsknäck

Kommentarer är stängda.