Kålpudding

Hej igen,

operation rensning fortsätter. Dagens mystery box (den hade ingen märkning) blev Kålpudding. Lycka! Kålpudding är så himla gott, och perfekt budgetmat. Jag hade lite osötad lingonsylt till, och just den här rätten tycker jag klarar sig utmärkt utan potatis.

Kålpudding

4-6 portioner

  • 500 gr blandfärs
  • 1 dl grädde
  • 1 st ägg
  • 200 gr keso, avrunnen
  • 2 msk kalvfond
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 halvt stort vitkålshuvud
  • 1 gul lök
  • smör att steka i
  • 3 msk oxfond
  • 2 dl vatten
  • 2 dl grädde

Såsen

  • 2 dl spad från kålpuddingen
  • 3 dl grädde
  • soja, salt och peppar

Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda ingredienserna till färsen. Skär ner vitkålen i mindre bitar, finhacka löken.
Stek vitkålen och löken mjuka i smör.
Blanda ihop färssmet och hälften av det stekta kålfräset.
Bred ut allt jämnt i en långpanna och fördela resten av den stekta kålen ovanpå.
Koka upp vatten och grädde med fond, häll över kålpuddingen.
Grädda i 175 grader i ca 45 minuter.
Häll av ca 2 dl från formen och koka upp med lite grädde och soja.
Låt reducera lite. Smaka av med salt och vitpeppar och lite kalvfond.

Servera med lite osockrad lingonsylt.

1 Comment

Comments are closed.