Gulaschsoppa

Hej vänner,

jag är väldigt förtjust i gulaschsoppa och brukar köpa färdig, men innan jul köpte jag ett kilo högrev, så jag tänkte jag skulle prova att göra ett riktigt långkok efter inspiration från Birgitta Höglunds bok Långkok för lchf och paleo I Birgittas recept är det svamp, men jag hade ingen hemma så jag hoppade över den, men det är säkert gott i. Jag ändrade lite efter min egen smak i kryddningen också, och så tog jag en tärning grönsaksbuljong i, eftersom jag hade egengjord i frysen, receptet hittar du här. Det mesta smakar ju bättre när man gjort det själv, och detta var inget undantag, så jag rekommenderar verkligen att ni gör den här gulaschsoppan, även om den tog lång tid. Jag hade ju en hel bit högrev, och det var rätt jobbigt att ansa den från senor och hinnor och skära den i centimeterstora bitar (mina blev lite stora), nästa gång provar jag att göra på högrevsfärs istället. Jag skriver måtten efter 1 kg högrev, för det var det jag använde, och det blev väldigt mycket mat. Birgittas recept är på 500 gram. I Birgittas recept är det tre paprikor på 500 gram kött, jag tog två på ett kilo + en msk sambal oelek eftersom min mage inte klarar så mycket paprika.

Gulaschsoppa

1 kg benfri högrev
4 gula lökar
6-8 klyftor vitlök
600 gram krossade tomater
1 röd paprika
1 grön paprika
3 msk kycklingfond
1 tärning grönsaksbuljong
1,5 liter vatten
4 dl rödvin
4 msk tomatpuré
2 msk worcestershiresås
1 msk sambal oelek
1 msk stött kummin
3 msk paprikapulver
1 msk torkad timjan
2 msk torkad persilja
c:a 1 msk salt
c:a 2 tsk vitpeppar
4 lagerblad

Gör så här:

Skär köttet i små bitar, 1×1 cm. Skär lök och paprika i små tärningar och riv vitlöken. Bryn köttbitarna i en gryta. Tillsätt paprika, lök och vitlök. Krydda med salt, peppar, kummin, sambal oelek, paprikapulver och tomatpuré. När kryddorna fräst några minuter häller du i tomatkross, buljong, vatten, vin, Worcestershiresås, örter och lagerblad.

Koka upp och låt puttra på låg värme i 2-3 timmar tills köttet är mört. Rör då och då och späd med vatten om det behövs. Smaka av med mer kryddor om du vill, och servera sedan med crème fraiche. Tänk på att inte börja för sent, min soppa tog nog drygt 3 timmar innan köttet var mört, men jag hade ju lite för stora bitar. Som tur är har jag en balkong som jag kunde ställa ut grytan på när den var klar, så jag slapp och vänta på att den skulle svalna.
 

1 Comment

Comments are closed.