BlomkålHej vänner,

Idag blev det en jättegod vego måndag av rester från i julas. Om man vill kan man ju ha den som ett tillbehör, men jag tyckte det var gott som det var.

Gratinerad blomkål

Ingredienser

1 blomkålshuvud
100 g champinjoner
100 gram purjolök
0,5 dl ädelost (mer om du är förtjust i ädelost)
1 dl crème fraiche
1,5 dl vispgrädde
1 vitlöksklyfta
0,5 tsk sambal oelek
2-3 dl riven ost
salt och peppar

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader

Koka blomkålen 5-10 minuter och låt den ånga av väl. Blanda ädelost och crème fraiche i en skål. Bryn champinjoner och purjolök i smör. Tillsätt riven eller pressad vitlök och sambal oelek. Tillsätt crème fraiche, ädelost och grädde och låt puttra ihop. Smaka av med salt och peppar. Lägg blomkålen i en ugnsfast form, och fördela champinjonstuvningen över. Täck med ost och gratinera tills det fått färg, c:a 15 minuter.