Hallå i värmen! Det är ingen hemlighet att jag älskar glass, och för ett tag sedan såg jag ett inslag på Facebook om hur man gör chokladsås som stelnar på glassen, precis som chokladdoppad mjukglass! Det måsta ju testas. Det var kanongott! Smakade precis som Vienetta. Nästa gång skippar jag dock saltet.

Först måsta man såklart göra glassen:

Vaniljglass

4 äggulor
4 dl vispgrädde
4 msk sötning, t ex sukrin melis
1 tsk vaniljpulver
1 msk sprit, t ex cointreau (gör så att glassen inte blir stenhård i frysen)

Spriten ger lite mer kolhydrater, men glassen får mycket bättre konsistens om du vill frysa den och spara till ett annat tillfälle. Vill du ha mindre kolhydrater kan du välja en sprit utan smaksättning. Ska du äta upp alltihop på en gång så kan du hoppa över spriten helt och hållet. Vispa äggulor, sötning och vaniljpulver fluffigt. Vispa grädden, men inte för hårt. Ha i spriten och vänd ihop smeten. Häll i glassmaskinen och kör enligt anvisningarna. I min maskin brukar det ta c:a 40 minuter innan den är klar. Nu när det är så här varmt så kan man gärna ställa smeten i kylen några timmar innan så den är riktigt kall innan man kör den i glassmaskinen.

Så var det såsen.

Chokladsås

4 msk kokosolja. Använd aldrig silverpaketet från kyldisken! Det är inte kokosolja utan kokosfett som är motsvarigheten till margarin.
100 gram hackad, mörk choklad
1 nypa salt (jag gillar bättre utan)

Häll kokosoljan i en skål som tål mikro
Tillsätt choklad och salt
Värm i mikron på medelhög värme i ca 5 minuter, rör om då och då
Blanda om ordentligt och låt svalna några minuter
Häll den över glassen och vänta på att den stelnar