Hej matvänner,
På söndagarna är det ju lite mysigt att äta lite extra gott, idag blev det fläskfilé med dragonsås och broccoli med mandel. Om du gör egen grillkrydda kan du börja med den, annars börja med broccolin, men först ta fram köttet ur kylskåpet så det inte är iskallt när du ska steka det. Kött ska alltid ligga framme en stund innan det tillagas, annars chockar man det, och det drar ihop sig och blir torrt.
Broccoli med mandel:
c:a 500 g broccoli
1/2 dl mandelspån
1 msk olja, jag tog olivolja
salt och grillkrydda (se recept nedan)
Gör broccolin så här:
1. Sätt ugnen på 225 grader
2. Dela broccolin i buketter med stjälken kvar
3. Salta och krydda med grillkryddan
4. Häll över grillkryddan och blanda runt ordentligt
5. Häll över mandeln
5. Rosta i ugnen 15-20 minuter.
Dragonsås
1 dl creme fraiche
1 dl vispgrädde
1 msk dijonsenap
1,5 tsk dragon
salt och peppar
Gör dragonsåsen så här:
Skär fläskfilén i skivor, salta och peppra och bryn i en stekpanna. Jag brynte hälften så det fick en yta, brynte andra hälften, och lade tillbaka alltihop i stekpannan. Häll i grädde och cremé fraiche och grädde, senap och dragon. Smaka av med salt och peppar. Låt puttra ihop någon minut, och servera med broccolin.
Man kan naturligtvis köpa färdig grillkrydda, men om man gör den själv vet du ju precis vad som är i, och du kan gör den helt efter egen smak. Så här gjorde jag min grillkrydda:
Grillkrydda
1 msk örtsalt Herbamare
1 msk svartpeppar, nymald
1 msk vitpeppar, nymald
1 tsk vitlökspulver
1 tsk lökpulver
0,5 msk paprikapulver
2 tsk timjan
[…] idag blev broccoli som blev kvar sedan fläskfilen med dragonsås och broccoli i […]