Ät & Njut av Åse Falkman Fredriksson 

ätochnjut
“Vill du må ditt bästa? Njuta av maten du äter och veta att den skapar en hälsosam vikt, en lugn mage, bättre sömn och mer ork? Har du försökt viktminska men inte lyckats? Vill du bli inspirerad och motiverad, få en boost och smarta verktyg? Du kanske vill äta hälsosamt – glutenfritt och sockerfritt – och inte tumma på smaken. Då är detta boken för dig!” Så lyder texten på baksidan av Åse “56kilo” Falkman Fredrikssons senaste bok. Förordet är skrivet av Maria Helander, beteendevetare och samtalsterapeut, och innehåller lite goda råd om balans i livet. Därefter kommer Åses egen viktresa, och ett antal sidor om hur vi bör äta, som det brukar vara i lchf-böcker. Jag tycker dock att denna del är riktigt bra och läsvärd, den bästa “inledningsdelen” av Åses tre böcker. Den går igenom ordentligt varför vi bör äta det vi ska äta, och ger också konkreta tips.

Efter detta kommer ett kapitel om träning med PT Leila Söderholm med ganska många övningar som man kan göra hemma eller ute i naturen. Åse skriver också lite om hur hon gör med mat till familjen, något som jag vet att många frågar om. Sedan kommer ett kapitel om hår och smink som jag tycker känns lite onödigt. Jag förstår tanken med att om man fixar till sitt yttre, så mår man också bättre, men som det ofta blir när man försöker klämma in för många saker i samma bok blir det lite förenklat och översiktligt, och tillför inte så mycket.

På framsidan anges att boken innehåller 80 recept, vilket säkert stämmer, men bara 29 av dem är middagar. 18 är efterrätter och snacks, och här är mitt problem med boken. De recept jag har testat är jättebra, som nästan alltid med Åses recept. Det är väl ingen hemlighet att hennes blogg 56kilo är min favorit, men som viktminskningsbok är det lite väl liberalt med mycket efterrätter och frukt här och var. Som en hjälp att hålla vikten funkar den bättre.

Alla recept har näringsberäkningar, vilket naturligtvis är ett plus.

Inledningen är riktigt bra, och de recept som finns i boken ser goda ut, och de jag har testat är som vanligt jättegoda (ni måste testa ostkakan!) Boken finns t ex på BokusAdlibris och cdon.

Recept ur boken:
Kesobröd
Pepparkaksglass
Ostkaka

2 reaktioner på ”Ät & Njut av Åse Falkman Fredriksson 

Kommentarer är stängda.