Tacos LCHF

Tacos

Fredag är ju tacos, även om man äter LCHF. Här är min variant

Tortilla, Nachos, Ostchips, guacamole, köttfärs stekt i tacokrydda, tomat, sallad, rödlöd, riven ost, gurka, och tacosås. Jag brukar oftast köpa färdig, den innehåller 5,5% kh, och man äter ju ganska lite.

Vill du göra egen kommer recept längre ned på sidan.

Guacamole är försvinnande gott till allt möjligt, t ex som dig till frökex.

Guacamole

Guacamole
1 avokado
2 msk gräddfil
1 klyfta vitlök
1 tsk sambal oelek
1 klyfta lime eller citron
Svartpeppar och salt

Tacosås
1 burk tomatkross
1/2 gul lök
1 klyfta pressad vitlök
2 tsk sambal oelek

1 tsk vinäger
1 tsk salt
Olja

Hacka lök och fräs mjuk tillsammans med vitlök i olja på medelstark värme. Lägg i övriga ingredienser och låt koka ihop några minuter. Sila bort överflödig vätska.  

Taco-krydda hittar du här från mitt inlägg i september.

Ostchips

Lägg små högar med ost på en plåt och smält i ugnen på 175 grader. Passa så den inte blir bränd, det tar inte mer än ett par minuter.

NachosTortillachip/Nachos

5 dl mandelmjöl
2 äggvitor
1,5 msk tacokrydda

  • Sätt ugnen på 150 grader
  • Mät upp mandelmjölet i en stor bunke
  • Separera äggen och häll vitorna över mandelmjölet
  • Tillsätt saltet och de övriga kryddorna
  • Vispa med elvispen till en deg använd handkraft på slutet och forma degen till en boll
  • Dela degen på mitten, räcker till två plåtar
  • Kavla ut degen, en del åt gången mellan två bakplåtspapper, tunt, tunt
  • Dra bort det översta bakplåtspappret
  • Skär med en kniv ut mönstret på tortilla chipsen så att det går lätt att dela dem när det är färdiggräddade
  • Grädda chipsen i övre delen av ugnen i 10-15 minuter (beroende på tjocklek) chipsen ska bli något gyllenbruna
  • Ta ut och bryt isär dem och låt de svalna på galler

Tortilla

1 tortillabröd:

1 ägg
1 msk grädde
0,5 msk vatten
1 msk fiberhusk
smör att steka i

Smält smör i en stekpanna innan du gör smeten, för att inte fiberhusken ska hinna svälla. Vispa ihop alla ingredienser ordentligt, fiberhusken vill gärna klumpa sig. Häll smeten i den varma stekpannan. Häll ut tortillan i hela pannan så den blir så tunn som möjligt. Vänd den och stek färdigt, den ska inte få för mycket färg.