Hej vänner,
Hoppas ni har en härlig nationaldag! Jag gjorde en härlig bakelse som säkert går hem hos icke-lchfare också.
Marängbotten med hasselnötter:
4 äggvitor
4 msk sötning (jag tog sötströ och björksocker 50/50)
100 gram hackade hasselnötter
Börja med marängen:
Vispa äggvitorna, först långsamt och sedan snabbare. Tillsätt sockret lite i taget. När smeten bildar toppar är den klar. Om den blir grynig har du vispat för länge, det gjorde jag, men det gick bra ändå. Ha i de krossade nötterna när smeten är klar. Om du inte gillar nötter så hoppar du bara över.
Rita 4 cirklar på ett bakplåtspapper och spritsa ut bottnarna i cirklarna, eller bara smeta ut dem om du inte har en sprits. Gör en liten kant på, så toppingen inte ramlar av.
Grädda i ugnen på 150 grader c:a en timme. Ta ut bottnarna och låt dem svalna.
Jag hade Propud vanilj som fyllning i mitten, sedan vispad grädde, jordgubbar och till sist rostade mandelspån. Jättegott! Vill man inte ha Propud kan man ta råkräm istället, lite mera jobb, men ännu godare.
Råkräm
1 vaniljstång
3 ekologiska äggulor
1 dl sötströ
6 dl vispgrädde
1. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna.
2. Vispa gulor, sötströ och vaniljfrön ljust och krämigt.
3. Vispa grädden luftig och vänd ner den i äggsmeten.
Får du råkräm över kan du köra den i glassmaskin och göra vaniljglass av den.