LCHF-kryssning

Hej vänner,

I helgen var jag på LCHF-kryssning till Åbo, ovan ser ni Goodie bagen. Jättekul att prata mat och LCHF med likasinnade, och ”alla var där”. Kostdoktorn, Annika Dahlqvist (som dock inte pratade), Ann Fernholm, Bitten Jonsson, Halva Lindha såg jag i vimlet, Tommy ”Tappar” Runesson skymtade också förbi, Ann Aobadia m fl. Arrangörer var Karin Eldh och Margareta Lundström som startat både Kolhydrater iFokus och LCHF-magasinet, och 600 personer är inte ett dåligt gäng att försöka hålla ordning på. Jag tyckte allt flöt på bra, det enda som var lite dåligt tyckte jag var informationen innan, men det ordnade sig till slut. Jag tog för givet när jag bokade att eftersom buffé ingick i biljetten så var det klart så, men man skulle ha bokat buffén när man bokade biljett så jag fick först göra en bokning i grill house, vilket inte var så kul, dels eftersom de inte hade LCHF-mat där, och dels eftersom jag åkte ensam var det ju inte så kul att inte träffa några ”LCHF-are” till middagen, men jag klagade lite i bokningen, och Tallink ordnade fram en biljett, trots att det var fullt. Maten var riktigt god på middagen, och jag hade väldigt trevligt sällskap, de fick be oss att gå för nästa sittning skulle in.
Hytt
Väldigt nöjd med hytten.

 

På söndagen var det föreläsningar.

Först ut var Kostdoktorn, Andreas Eenfeldt.

Andreas Eenfelt

Jag förstod på mina medpassagerare att föreläsningen var i stort sett samma som förra året, men jag har ju inte hört den förut, så jag tyckte det var givande. Föreläsningen fokuserade på historien bakom vår fettskräck, och den matrevolution som måste till, och som nog är på gång när det gäller vår syn på mat och fett. En sak som fastnade hos mig var när han berättade om utvecklingen inom sjukvården för att ändra på våra kroppar så de ska kunna hantera kosten, istället för att ändra kosten. När man tänker på det är det ju verkligen absurt. Andreas berättade om en metod som man testat som innebar att man satte en påse på magen så maten aldrig når tarmarna, och sedan tömmer man påsen i toaletten. Så slipper man kräkas. En annan metod han tog upp var elektroder i hjärnans belöningssystem. Jag tror jag har sett det på TV, men på råttor. Om ni vill fördjupa er i historien om hur vi blev rädda för smör rekommenderar jag er att läsa boken Matrevolutionen av Kostdoktorn Andreas Eenfeldt.


Ann Fernholm

Ann Fernholm

Talare nr 2 var Ann Fernholm, vetenskapsjournalist som även disputerat i molekylär bioteknik. Jag tyckte personligen att Anns föreläsning var bäst. Hon pratade om hälsoeffekterna av ett sekel med socker, och inledde föreläsningen med en rolig historia om hur grannen gav hunden Abbe lördagsgodis och fredagsmys, och hur vi aldrig skulle ge våra husdjur mat som de inte var skapade för att äta, men vi gör det med våra barn. Jag blev riktigt sugen på båda hennes böcker, Ett sötare blod, och Det sötaste vi har.

Bitten Jonsson

Efter Ann kom Bitten Jonsson och pratade om sin behandlingsmetod ADDIS/SUGAR, och redovisade en fallstudie av en av sina patienter. Hon pratade om att behandla hela patienten, och pratade om beroendehjärnan, om hur ett beroende ofta avlöser ett annat, eftersom beroende är en hjärnsjukdom, och socker är bara en av drogerna för en beroendepersonlighet, och obotligt, inte brist på karaktär. Med rätt behandling kan man dock få verktyg att hantera sitt beroende.


Gunilla Eldh

Gunilla Eldh är medicinsk reporter och medförfattare med Martin Ingvar till böckerna Hjärnkoll på vikten, Hjärnkoll på maten och Hjärnkoll på skolan. Gunilla bad nästan om ursäkt för Hjärnkoll på maten, och berättade att förlaget hade stressat på dem att skriva den när den första boken, Hjärnkoll på vikten gott så bra. Föreläsningen handlade om Gunillas besök till Okinawa, som det ställe på jorden som har flest 100-åringar. Här importerar man nästan ingen mat, och alla odlar sina egna grönsaker. En sak som hon också nämnde var att man var igång hela tiden med olika sysslor, och i stort sett alla tog en morgonpromenad. Fram till nu har raffinerat socker och mjöl inte ingått i deras diet, men på senare år har influenser från övriga Japan börjat komma, och frågan är vad som kommer att hända med hälsan hos befolkningen på Okinawa ändrar sitt sätt att leva och äta.

Efter detta blev det lunch, och sedan var föreläsarna uppdelade i två olika pass. Jag valde träning, men ingen av föreläsarna på detta pass pratade om träning.

Monique Forslund

Monique le Roux Forslund har företaget Lifezone, och har bland annat skrivit kokboken LCHF för hela familjen.

Hon berättade om sin egen viktresa, och om kost till barn. Bland annat tog hon upp näringsinnehållet i välling, och att en banan motsvarar 4 sockerbitar.

Jonas Bergqvist och Mattias Ribbing

Jonas Bergqvist är bland annat personlig tränare på MF-gruppen och författare till boken LCHF och träning och pratade, tillsammans med minnesmästare Mattias Ribbing om kosttillskott, och om att optimera kroppen, och hjärnan, med olika kosttillskott. Mattias berättade om några övningar för att ta in ny kunskap, och för att minnas.

Allt som allt en givande resa, och trevliga möten!