Kycklingbuljong

Hej vänner,

Idag gjorde jag en ny kycklingbuljong, denna gången med kycklingskrov som jag sparat i frysen, tillsammans med rester av grönsaker som jag samlat på mig. Jag brukar inte äta vingarna när jag äter kyckling, så de var med också.

Jag har provat att göra att göra kycklingbuljong på en hel kyckling, men det blev inte alls gott, så jag använde receptet för grönsaksbuljong som blev gott tidigare.

Kycklingbuljong

2 skrov och vingar från kyckling
1 msk rapsolja
2 msk smör
1 liter vatten
2 morötter
2 palsternackor
1/4 rotselleri
2 gula lökar
3 klyftor vitlök
lite grönt från en purjo
lite persilja, ta med stjälkarna

1 kvist timjan
3 lagerblad
10 svartpepparkorn

Smaka av med tomatpuré, salt och peppar

Gör så här:
Spara skal, blast och rester från t ex lök, purjolök, morot, sparris och palsternacka. Kål kan du använda lite grann, och t ex blasten på blomkål går bra. Självklart ska grönsakerna inte vara mögliga eller dåliga. Jag är inte så förtjust i rotselleri, men i alla recept jag har sett på buljong så är det med, så den är nog nödvändig. Det smakar ju inte selleri om buljongen.

Skölj av ev smuts och jord och skär grönsaker och skal i mindre bitar.
Värm olja och smör i en kastrull eller gryta, och bryn grönsaker och rester några minuter.
Häll på vatten så det täcker.
Lägg i lagerblad, persilja, timjan eller andra färska kryddor eller stjälkar och svartpepparkorn.
Låt puttra i minst en timme.
Sila bort grönsakerna.
Smaka av med tomatpuré, salt och peppar.
Låt puttra 10 minuter till för att smakerna ska gå ihop. Om du ska göra buljongtärningar kan den gärna få reducera ned en stund till. Tänk på att när man reducerar ska man aldrig ha lock på.


Inlägg 30/100 i #Blogg100

Detta inlägg innehåller reklamlänkar