Hej vänner,
Idag blev det lite solsken på balkongen idag, och en ny vegetarisk rätt, kålsoppa. Jag använde min grönsaksbuljong som jag gjort tidigare, men det såklart bra med köpt. Jag rekommenderar annars verkligen att göra egen buljong, det känns bra att veta vad som är i, det är billigt, jättegott och ett bra sätt att ta vara på rester av grönsaker.

Kålsoppa

1 vitkålshuvud, c:a 1 kg
3 gula lökar
3 morötter
1,5 l vatten
2 klyftor vitlök
3 buljongtärningar
3 msk tomatpuré
2 tsk sambal oelek
3 lagerblad
1 msk torkad timjan
1,5 msk tamarisoja
1 näve färsk persilja
Salt och peppar
Smör eller olja att steka i och créme fraiche till serveringen.

Gör så här
Strimla lök, kål och morötter. Hetta upp lite olja i en stor kastrull eller gryta. Fräs lök och morötter i kastrullen någon minut. Tillsätt vitlök, tomatpuré och sambal eolek och låt fräsa med. Tillsätt den strimlade kålen och låt den få lite färg. Tillsätt buljongtärningar, vatten, lagerblad och timjan och låt koka i c:a 10 minuter tills grönsakerna är mjuka. Smaka av med hackad persilja, soja, salt och peppar. Toppa med persilja, och créme fraiche om du vill.
Om du inte är vegetarian är det säkert gott med sidfläsk i, eller knaperstekt bacon på.