Brysselkålsgratäng img_1786
Hej vänner,
Idag har jag slappat framför tv:n hela dagen, kände att jag behövde det, men det blev i alla fall en jättegod middag. Nu finns det ju färsk brysselkål i affären, jag tycker det är jättegott, men glömmer ofta bort den. Till det hade jag mina hemodlade ärtskott, ytterligare ett spartips. Ett paket ärtskott kostar 17,90 i min affär, medan ett kilo torkade ärtor kostar 14,90 och räcker till massvis med ärtskott.

Brysselkålsgratäng

(2-3 portioner)
300 g brysselkål
1/2 purjolök
1 paket bacon
2 dl créme fraiche
1/2 tsk sambal oelek
1 klyfta vitlök
2-3 dl riven ost
Salt och peppar

Gör så här:
Sätt ugnen på 180 grader
Ansa brysselkålen och koka den i lättsaltat vatten 3-5 minuter beroende på storlek.
Stek baconet.
Lägg brysselkålen i en ugnsfast form tillsammans skivad purjo och lägg baconet ovanpå.
Blanda créme fraiche, sambal och vitlök. Salta och peppra.
Bred blandningen över gratängen, toppa med osten.
Grädda tills osten fått färg, 20-25 minuter.