Hej vänner,
Idag blev det en vegetarisk lunch av lite rester från kylen. Jag fick ett ryck och rensade ut klädkammaren i sovrummet, väldigt befriande, men nu är förrådet helt fullt istället 🙂 Jag har ju tidigare haft olika dagar i veckan med vegetarisk mat, och jag tycker att det är ett bra sätt att få till lite mer vegetariskt, både för miljön och hälsan. Jag blir tvungen att leta upp vegetariska recept, men jag har inte riktigt kommit in i rutiner sedan jag började jobba hemifrån. Däremot har min migrän nästan försvunnit! Var fjärde vecka får jag migrän i samband med lingonvecka, men den håller i sig ungefär en halv dag istället för 2-3 dagar som tidigare. Jag har fortfarande ”bakfylla” en dag eller så efter, men nu när jag nästan helt styr min egen tid kan jag välja att jobba med saker som inte är så krävande, t ex titta på föreläsningar på nätet, eller surfa på intressanta sidor. En jättestor skillnad mot tidigare.

Blomkålsgratäng

3 portioner

Ingredienser

400 gram blomkål

100 gram purjolök

1 klyfta vitlök

1 tsk sambal oelek

2 dl vispgrädde

1 dl crème fraiche

salt och peppar

1 dl riven ost

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 225 grader

2. Dela blomkålen i buketter och koka nästan mjuka i lättsaltat vatten, c:a 10 minuter

2, Lägg blomkålen i en ugnsfast form

3. Skölj purjolöken noga, och skär i skivor

4. Bryn i lite smör

5. Häll på vispgrädde, creme fraiche, vitlök och sambal oelek till stekpannan och låt koka ihop c:a 5 minuter.

6. Häll purjolökssåsen över blomkålen

7. Täck med riven ost

8. Gratinera i ugnen tills osten fått färg, c:a 10-15 minuter.

Om du inte gillar vitlök eller sambal oelek så hoppar du bara över det.

Låt gärna gratängen vila några minuter innan du serverar, så den får gotta till sig lite. Ät den som den är som en vegetarisk rätt, eller servera till exempel till lax eller bacon, men jag tyckte den var supergod som den är!



3 Comments

  1. […] och skinkpaj Söndag: Pannkakor med svampstuvning Måndag: Medelhavsbiffar med rotsakspytt Tisdag: Blomkålsgratäng med bacon Onsdag: Vitkålsmos med ugnsbakad […]

Comments are closed.